Imbas Semula Kenangan Semasa Menghadapi SPM


Bismillahirrahmanirrahim


Assalamualaikum awak awak semua . Malam nie tetiba plak teringat zaman yang sangat terindah dan bermakna bagi nisa iaitu ZAMAN PERSEKOLAHAN . Rindu sangat-sangat dengan zaman tu . Kenangan tu tak kan berulang lagi kan :"( Teringat dulu masa jadi calon SPM . Hah SPM dah nak dekat kan . Adik-adik semua dah bersedia ker ? Wish u all success yer .

Meh nisa nak cerita masa jadi calon SPM 
Nisa dulu ambik aliran SC Tulen . Huh ade kimia , bio , fiz dan addmath plak tu . Tapi nisa ambek lagi 1 subjek iaitu subjek p.akaun . Nisa paling suka subjek math dan p.akaun . Weee suka sangat2 . Dah jatuh cinta kat subjek tu . Lagipown nisa memang suka kira2 nie . Nisa masa sekolah dulu bukan yer suka belajar sangat . Suka main2 jer . Tambah lagi jumpe2 kawan yang sekepala dgn nisa , hah ape lagi . Lagi la malas nak belajarkan .

Nak dekat SPM baru la nisa terhegeh-hegeh nak belajo . Study last minit kata kan . haha . Tapi result gempak . Warh tak caya jer . Alhamdulillah sangat2 . Nisa memang suka study macam tu . Suka sangat study last minit . Korang jangan ikut yer . Tak elok sangat study mcm tu . Hee .

Lagi bape bulan / minggu nak SPM , dah mula mengelabah . Hish macam mana nie , nie tak baca lagi , Tu tak baca lagi . Mula larh memBZ kan diri . Tu la belajar main2 lagi . Dah nak dekat SPM baru nak belajar betol2 . Haha padan muka nisa kan . Tapi masa cikgu mengajar , nisa tumpukan betul2 sebab tu lebih penting kan . 

Dah nak dekat SPM , cikgu pown banyak luangkan masa dengan anak2 murid yer . Cikgu nisa mengadakan kelaz tuesyen malam . Nasib baik lah rumah nisa dekat jer dengan sekolah . So tiap2 malam nisa pi . Lagi 1 nisa dengan kwan2 nisa kerap jugak la mengadakan study group . Kita dah berusaha . Kemudian kita kenelah berdoa kan . Nisa selalu buat solat sunat hajat , tahajut dan solat sunat dhuha . Lagi pown nabi kita selalu amalkan solat2 tu kan . So kita kenalah juga amalkan . Solat sunat dhuha kan kene buat pagi2 , so nisa dengan kawan2 nisa solat kat surau sekolah . Sebelum waktu pembelajaran dijalankan , kiteorang pegi surau untuk solat sunat dhuha .


Contoh yer , besok dah nak exam . Uworh gementar kot . Malam tu , nisa asyik pk jer . macam mana la aku nanti . Boleh ker jawab . Alhamdullah boleh jugak nisa jawab dengan tenang . Pagi tu nak pegi sekolah , kita kenalah mintak restu kat mak ayah kite kan . Macam nak pegi berperang plak kan . Eh memang la nak pegi berperang . Hehe . Nisa pegi sekolah jalan kaki jer sebab sekolah dekat sangat . Sambil2 on the way nak pergi sekolah , nisa selawat banyak2 , supaya kita tenang kan . Tak de la gementar sangat . 

Mase tu lah kita kene bertawakal . Kita dah berusaha , berdoa dan akhir sekali kita kene larh bertawakal . Mudah-mudahan Allah bantu kita . Lagi gementar bila nak masok dewan kan . Hehe . Ingat sebelum masuk dewan tu , bacalah doa sikit dan masok dengan kaki kanan . Nisa engat lagi cikgu nisa pesan macam nie lah . 

Nie doa semasa menghadapi peperiksaan . 
Ya Allah,aku memohon kepadamu ya Allah,terangilah hati aku semasa menghadapi peperiksaan ini,permudahkan aku menjawab soalan-soalan peperiksaan ini,berikanlah aku keputusan yang baik dan cemerlang untuk peperiksaan ini dan berikanlah aku keampunan dan keberkatan dari-MU ya Allah. Amin ya rabbal alamin.

Alhamdulillah masa jawab soalan , nisa rasa tenang jer . Kan bila dah abis paper , ada masa lagi kan untuk rehat2  . Nisa dengan 2 3 orang kawan nisa isi masa tu dengan pergi ke surau . Kiteorang tunaikan solat dhuha dan hajat . Maybe sebab tu kot nisa rasa tenang jer . Puas hati sangat2 bila jawab kertas soalan . Alhamdulillah result nisa pown ouke . Yang tak pernah dapat A , boleh dapat A . Bersyukur sangat2 . 

Ingat dah abis exam nanti , jangan larh suka-suka sangat . Kita kenalah teruskan b'doa . Solat2 sunat tu pown amalkan larh . Jangan nak dekat exam jer amalkan . Dah abis exam , tak amalkan . Lagi satu yang lebih penting . Solat 5 waktu tu kita kena lah jaga yer . 

p/s : Itu la cerita yang nisa nak kongsi dengan korang . Panjang yer . haha . tu la kalau dah menaip lupe diri . ekeke . Cerita korang plak mcm mane ? Btw nisa nak wish kat adik2 calon SPM , do the best yer . Good Luck . Sekian





Terima kasih sudi baca . Suka ? Like jer . ehee .

18 Budak Comel Sudah Komen . Awak bila lagi ? ♥:

aiEz berkata...

aie dulu pun sains tulen,kimia bio akaun n add math kena buat...fuuh,mmg xsuka add math,pening jer rasa...suka nisa bg tips ni semua..:)

✿ Cik Nisa ✿ berkata...

@aiEz : eh2 same . hehe . ouh ade lain sikit sbb aie x ambek fizik kan . nisa ambek . a'ah tao xpe . jln kire yer pnjang menjela . hee tengs aie ;D

CikHoneyBee berkata...

hehehe... nakal nye cik nisa ni. study last minit.. tp ok la if result gempak. tk sume ade luck cmtu. msti nisa ni student pndai. kn3 :) tu yg ske study last minit

✿ Cik Nisa ✿ berkata...

@CikHoneyBee : nakal ? haha mmg pown . tapi nakal sikit2 yer . hee alhamdulillah larh . pndai ? amin . hehe

Ahmad Haziq Azlan berkata...

dah berapa tahun ye tinggalkan spm.....hohoho.....lama dah....

✿ Cik Nisa ✿ berkata...

@Ahmad Haziq Azlan : nisa tak smpai setahun lagi tgglkan spm . nnti bulan 12 nie baru larh msok setahun .

aleen aiden berkata...

masa paper kimia alin kene period pain yang gila2 punye.asik ulang alik tandas.alhamdulillah nasib baik xfail.hu3

✿ Cik Nisa ✿ berkata...

@aleen aiden : alhamdulillah syukur :)

merahitujambu berkata...

saya dulu amik sains pertanian sains tambahan add math..subjek tambah siap amik lagi seni!!kegemran tu

✿ Cik Nisa ✿ berkata...

@merahitujambu : warh orang seni . hehe

cik aja si budak nakal berkata...

study bek2,,,,gur lark ya,,,spm sekali je seumo idop,,,study je mati-matian at least brpe je kte dpt rsult nye,,kite x regret,,sbb dah USAHA! :) chaiyooookkk :)

syuha zulkifli berkata...

Ehh. Syuha next year. Tahun ni pun merangkak lagi. Ehhh, doakan Syuha ya =)

✿ Cik Nisa ✿ berkata...

@cik aja si budak nakal : yayaya betul tu aja . ehee . nisa dah abis spm larh . kite wish caiyork2 kat adek2 yg ambek spm yer . btw tengs . hee

✿ Cik Nisa ✿ berkata...

@syuha zulkifli : ouh lambat lagi tu . masih ade mase lagi utk stdy nie . gd luck yer . stdy elok2 . jgn bnyak buang mase . hee . ouke dear , i pray 4 u . hope u sccess ;)

PeJuAnG CinTa berkata...

same la kite ! dulu saye amik sc tulen gak.. tapi 11 subjek.. amik arab..
perangai pon same... suke study last mint XD

✿ Cik Nisa ✿ berkata...

@PeJuAnG CinTa : yeah ade geng . wink2 . hehe

SoLy SoLicious berkata...

rindu sungguh lat zamn SPM dolu2..heee

✿ Cik Nisa ✿ berkata...

@SoLy SoLicious : tao xpe . nisa pown rindu jugak .